Gnäll på jobbet?

Jag hitta denna artikel på DN Ekonomi. Borde fungera hemma också om gnäll nivån är hög?!

Så stoppar du gnällspiralen på jobbet. 

Lite vardagsgnäll finns på i princip alla arbetsplatser. Men när klagonivån blir för hög sjunker trivseln för alla. Psykologen och motivationstalaren Jörgen Oom tipsar om hur man vänder trenden på en arbetsplats.

1. Starta en kampanj där alla ska säga ”vi” i alla lägen. Därmed finns inga ”dom” att skylla problemen på.

2. Var uppmärksam på klagomål som rör sådant som ligger bakåt i tiden och absolut inte går att förändra. Att älta gamla saker som redan är körda är som att såga i sågspån eller som att sprida ett ”neg-virus”. Var inte rädd för att påpeka lite skämtsamt om din kollega ägnar sig åt sådant. Ibland kan det vara svårt att ha insikten om att man själv gnäller.

3. Gnäll som rör sådant som kan förändras är däremot inte gnäll, utan viktiga synpunkter. Men det gäller att tänka på hur man framför dem om man vill förbättra något. Kom ihåg att det aldrig går att gnälla sig till en god stämning på jobbet.

4. Acceptera att vissa grejer aldrig blir klara, till exempel organisationen eller arbetssättet på en arbetsplats. Många är missnöjda med förändringar, men vägen till framgång måste ständigt vara under ombyggnad.

5. Få perspektiv på saker. Det kan underlätta att fundera över hur mycket något egentligen betyder på lite längre sikt – i morgon eller om ett år. Eller på hur stort problem något är jämfört med andra problem som finns i världen.

6. Om det ändå är mycket gnäll kan det vara bra att göra något med glimten i ögat för att ventilera åsikterna. Inrätta till exempel ett ”Spy- och gnällmöte” varje månad så att alla vid det mötet kan ladda för att säga allt de är förbannade på. Företag som har provat den modellen har kunnat hitta lösningar för att förbättra sådant som många är missnöjda med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s